Vandring med menstruation: ubekymret gennem naturen

Elsker du vandreture og camping lige så meget som jeg, men din menstruation sætter nogle gange en kæp i hjulet? Bare rolig, du er ikke alene. Mange kvinder står over for udfordringen med at balancere deres menstruation med udendørs eventyr. Den gode nyhed er, at det er muligt! I denne artikel vil jeg give dig nogle tips og tricks til, hvordan du kan rejse sikkert og ubekymret på trods af din menstruation.

De vigtigste ting på et øjeblik: Hvis du lider af stærke menstruationssmerter, er det vigtigt at lytte til din krop. Nogle gange kan motion faktisk hjælpe med at lindre smerterne. Men hvis du føler dig for utilpas, er det helt i orden at tage en pause eller udskyde gåturen. Tag dig den tid, du har brug for, og lad være med at presse dig selv.

Kan jeg tage på vandretur eller camping med menstruation?

Teoretisk set, ja! I praksis bør du lytte dybt til dig selv. Din menstruation bør ikke afholde dig fra at nyde naturen. Mange kvinder har succes med at vandre og campere under deres menstruation. Det handler om at være forberedt, og have et par vigtige punkter i baghovedet. MEN, og det er et meget stort men, der er masser af piger og kvinder, som kæmper med endometriose og andre lidelser, og du bør ikke anstrenge dig fysisk, hvis du har mange smerter. 

At passe på din krop er en topprioritet. Lyt godt efter og respektér dine grænser. Du kan også tage på vandretur på andre tidspunkter.

Min personlige erfaring er, at jeg normalt har de værste smerter på den første dag af min menstruation, men fra dag to og fremefter kan jeg klare det meget bedre. Derfor ville jeg altid planlægge en “camping i vildmarken”-ferie, så vi i det mindste ikke tager af sted på den første dag i min menstruation. Men det er selvfølgelig forskelligt fra person til person! Det vigtige er at lytte til sig selv og tænke over, hvad der virker for en, og så stå ved sig selv.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg tager på vandretur med min cykel?

 Forberedelse er alt: menstruationshygiejne

God forberedelse er nøglen til afslappet og sikker vandring, selv under din menstruation. Det hjælper at kende din cyklus og planlægge din vandring derefter. Vælg om muligt dage med mindre blødning. Pak nok menstruationsprodukter – hellere for meget end for lidt.

At have en lille nødtaske med tamponer eller bind, menstruationskopper eller menstruationstrusser og vådservietter er helt sikkert guld værd, og du kan endda kombinere tamponer og bind eller to andre produkter for at føle dig endnu mere sikker, hvis du rejser på længere ture.

I løbet af vandreturen

Under vandringen bør du planlægge regelmæssige pauser, hvor du kan skifte toiletsager og forfriske dig. Sørg for at drikke nok vand, da kroppen holder på vandet under menstruationen, og du også mister blod (og dermed mineraler) og sveder mere, hvilket er risikofaktorer for dehydrering. Det er også bedst at have åndbart og behageligt tøj på, for at undgå gnidninger og ubehag. 

En positiv indstilling og det rigtige mindset kan hjælpe dig med at overvinde udfordringen. Hvis du sætter dig noget for, og virkelig ønsker det af hele dit hjerte, er det nogle gange lettere at kæmpe for det, end hvis du gør noget halvhjertet. Det er meget lettere at overvinde sig selv, fordi man er parat til at overskride sine egne grænser.

Blodsukker og menstruation: Hvad du bør overveje

Hormonudsving kan føre til trang og ændringer i blodsukkerniveauet. Sørg derfor for at spise en afbalanceret kost for at holde dit energiniveau stabilt.

Tag sunde snacks som nødder, frugt eller fuldkornsprodukter med på vandreturen. De giver dig ikke kun den energi, du har brug for, men hjælper også med at holde dit blodsukker stabilt. Undgå sukkerholdige fødevarer og stærkt forarbejdede snacks, da de kan få dit blodsukker til at stige og falde hurtigt.

Men vær ikke for streng over for dig selv, belønninger er ofte gode for dit mindset, og hvis du har en sådan trang, skal du ikke strengt forbyde dig selv alt.

Vandring og periode: Produkter til på farten

Tamponer, når du vandrer

Tamponer er praktiske og nemme at bruge. Skift din tampon regelmæssigt, helst hver 4.-6. time. Husk at tage en plastikpose med, der kan lukkes, så du kan opbevare brugte tamponer indtil næste gang, de skal i skraldespanden. Det er vigtigt ikke at efterlade tamponer i naturen.

Indbinding til din vandretur

Bind er et godt alternativ, hvis du ikke bryder dig om tamponer. Bind skal også skiftes regelmæssigt. Det samme gælder her: Pak brugte bind i en plastikpose, så du kan smide dem ud senere.

Menstruationskop til vandring

Menstruationskopper er miljøvenlige og kan bæres i op til 12 timer. Sørg for at vaske dine hænder grundigt, før du sætter koppen i eller tager den ud. Hvis der ikke er rindende vand til rådighed, kan du bruge vådservietter til at rengøre koppen. Menstruationskopper er en praktisk og bæredygtig løsning til lange vandreture.

Menstruationstrusser som praktiske løsninger

Menstruationstrusser er en behagelig og diskret løsning. Afhængigt af hvor kraftig din blødning er, kan det være nødvendigt at skifte trusser i løbet af din vandretur. For at være på den sikre side, kan du pakke et par ekstra trusser og en forseglet plastikpose til at transportere de brugte trusser på en hygiejnisk måde. De er særligt velegnede til dage, hvor du er ude at rejse i længere tid, og ikke vil skifte tamponer eller bind hele tiden.

Menstruation ved camping: mangel på toiletter og skraldespande

Toiletter er ofte ikke til at få øje på i det fri. Men bare rolig, det er også muligt at campere med menstruation. Hvis du har brug for at skifte dine menstruationsprodukter, skal du altid have en lille affaldspose med, hvor du kan opbevare de brugte produkter, indtil du finder den næste skraldespand. Jeg ville også pakke et sæt nyt undertøj til en campingtur med menstruation, bare for at være på den sikre side.

Kan jeg tage på vandretur, hvis jeg har stærke menstruationssmerter?

Lyt til din krop

Hvis du lider af stærke menstruationssmerter, er det vigtigt at lytte til din krop. Nogle gange kan motion faktisk hjælpe med at lindre smerterne. Men hvis du føler dig for utilpas, er det helt i orden at tage en pause eller udskyde gåturen. Tag dig den tid, du har brug for, og lad være med at presse dig selv.

Vigtigt: Alle mennesker er forskellige! Mens nogle kvinder sagtens kan gå en kort eller længere tur, er der også mennesker, der har så mange smerter, at selv en let spadseretur ikke er en mulighed.

Let motion kan hjælpe

Let motion som f.eks. gåture kan hjælpe med at lindre kramper og smerter. Motion fremmer blodcirkulationen og frigiver endorfiner, disse “lykkehormoner” siges at virke som naturlige smertestillende midler. Der er dog stadig kun lidt forskning i dette. Start med en kort runde, og se, hvordan du har det. Hvis motionen er god for dig, kan du forlænge gåturen.

Særlige udfordringer med endometriose og andre sygdomme

For kvinder med endometriose eller andre gynækologiske lidelser, kan menstruationen være en særlig belastende tid. Smerterne er ofte meget intense og kan have stor indflydelse på hverdagen. Hvis du er ramt, kender du kun alt for godt til disse udfordringer. Det er helt fint at tage den med ro i sådanne perioder og undgå lange gåture.

I stedet kan du overveje, hvordan du kan bevæge dig på andre måder, der belaster din krop mindre. Blide yogaøvelser, eller en afslappende gåtur i parken kan hjælpe med at lindre smerten, og måske få dig til at tænke på noget andet. Husk, at egenomsorg er en topprioritet i tider som disse. Lyt til din krop og respekter dens grænser. Du kan også tage på vandretur på andre tidspunkter.

Tips til at lindre smerter ved endometriose

  • Varme: En varmedunk eller varmepude kan hjælpe med at lindre kramperne og få musklerne til at slappe af.
  • Blid bevægelse: Som nævnt ovenfor kan let motion eller blid yoga være en hjælp.
  • Afslapningsteknikker: Åndedrætsøvelser, meditation eller et varmt bad kan også hjælpe med at lindre.

Du er ikke alene. Mange kvinder deler denne oplevelse. Og selv om menstruationsproblemer nogle gange stadig ikke bliver taget alvorligt og latterliggjort – eller netop derfor – er det vigtigt at stå op for sig selv og sine behov! Vær god ved dig selv!

Flere tips til vandring med menstruation

  • Vask dine hænder grundigt, før du skifter menstruationsprodukter.
  • Brug vådservietter, hvis der ikke er vand til rådighed.
  • Brug behageligt, åndbart tøj, der ikke er begrænsende.
  • Tag en lille pude eller et tæppe med, så du kan gøre dig det behageligt i pauserne.
  • Lyt til din krop, og tag pauser, når du har brug for det.
  • Husk, at du ikke er alene, og at mange kvinder har lignende oplevelser.
  • Tag imod udfordringen, og se den som en mulighed for at bevise din styrke og tilpasningsevne.
  • Luk øjnene, tag en dyb indånding, og visualiser den smukke skov eller det idylliske udsigtspunkt, du besøgte på din sidste vandretur. Denne mentale øvelse kan hjælpe dig med at slappe af og nyde naturen på trods af din menstruation.

Konklusion på vandring med menstruation

Det kan være en udfordring at gå under sin menstruation, men med den rette forberedelse og de rigtige menstruationsprodukter kan det (i mange tilfælde) sagtens lade sig gøre. Lyt til din krop, planlæg fremad, og prøv at fokusere på det positive. Men husk også at respektere dine personlige grænser og være ærlig over for dig selv, hvis tingene ikke fungerer! Det er helt i orden og ikke et tegn på svaghed.

Menstruation og Mammutmarch: Skal jeg tage til start?

Jeg kan ikke give dig et generelt svar på dette spørgsmål. Emnet er meget individuelt, og det er derfor, du skal lytte til din krop. Men jeg vil gerne give dig nogle råd: Hvis du har mod på det på trods af mavesmerter og blødning, så tag til start! Der er toiletter ved vores forfriskningsstationer, og der er masser af tips og tricks, og nogle menstruationsprodukter holder i op til 12 timer, så du behøver ikke at skifte så ofte, især ikke på de kortere strækninger. Desuden kan du afbryde din vandring ved udgangspunkterne for vores Mammutmarch og stadig fejre det med os ved målet.

Vi er stolte af hver eneste mammut, der overvinder oddsene og overhovedet tilmelder sig. Og helt ærligt, det gør ikke noget, hvis du ikke når hele vejen denne gang, du skal nok komme over den forbandede målstreg til sidst! For sundhed og dit velbefindende kommer altid i første række. 

Forfatter: Lenita Behncke